ΑΡΘΡΑ

“Δεν μπορείτε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω και να αλλάξετε το ξεκίνημα. Μπορείτε όμως να ξεκινήσετε από εκεί που έχετε φτάσει και να αλλάξετε το τέλος.”

-CS Lewis

Έχετε περάσει ώρες σκεπτόμενοι το παρελθόν και τι μπορεί να είχε γίνει αν είχατε πάρει διαφορετικές αποφάσεις;  Ίσως να πήγατε πίσω σε καταστάσεις  που ήταν πέρα από τον έλεγχό σας και να ευχηθήκατε  να ήταν τα πράγματα λίγο διαφορετικά. Νομίζω ότι  όλοι έχουμε περάσει αυτές τις στιγμές στη ζωή μας. Στο παρελθόν, όταν έπιανα τον εαυτό μου να πολυσκέφτεται  τα μικρά πράγματα, προσπαθούσα να θυμάμαι ότι το να εστιάζουμε σε αυτά δεν είναι χρήσιμο  και δεν μπορεί να αλλάξει το αποτέλεσμα.

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΜΑΣ ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ.

Κανείς δεν περνάει μέσα από τη ζωή χωρίς λίγα χτυπήματα. Οι  αποτυχίες και λάθη του παρελθόντος  μας καθοδηγούν και μας αφήνουν σπουδαία διδάγματα. Αυτές οι αναμνήσεις μπορεί να είναι σαν τους ανεπιθύμητους  επισκέπτες – ήσυχοι και άκακοι στην αρχή αλλά πριν το καταλάβετε θα εγκατασταθούν για τα καλά.

Αυτές οι αντιπαραβολές  μπορούν να μετατραπούν σε μικρά, παρατεταμένα πράγματα που δεν εξυπηρετούν κανένα χρήσιμο σκοπό και μπορούν να προκαλέσουν αμφιβολίες και αβεβαιότητα. Ίσως για εσάς να ήταν  ένα ενοχλητικό κοινωνικό λάθος ή ένα λάθος που κάνατε στη δουλειά που καθυστέρησε ένα έργο. Αυτό  το σενάριο παίζει  ξανά και ξανά στο μυαλό σας, να σκέπτεστε τι  θα μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι διαφορετικά για να αλλάξετε το αποτέλεσμα.

Το παρελθόν έχει πλάκα. Μπορεί να γίνει πηγή με πράγματα που έχετε μετανιώσει και με δεύτερες σκέψεις, ή μπορεί να σας διδάξει πολύτιμα μαθήματα τα οποία θα σας κάνουν πιο δυνατούς και πιο ώριμους.

Όταν νιώθετε ότι πέφτετε στην παγίδα του παρελθόντος, κάντε ένα βήμα πίσω και αντί να αναρωτιέστε “τι θα μπορούσα να είχα κάνει για να αλλάξω τα πράγματα”, αλλάξτε την οπτική σας και αναρωτηθείτε “τι έμαθα που θα με καθοδηγήσει στο να κάνω καλύτερες επιλογές στο μέλλον” . Όταν συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι στιγμές σας βοήθησαν να αναπτυχθείτε στην σωστη δεν θα μπορέσετε ποτέ να επιστρέψετε στην αρχή.

Η ζωή δεν λειτουργεί έτσι.
Αλλά μπορείτε πάντα να κρατάτε τα μαθήματα που πήρατε και να τα χρησιμοποιείτε για να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε. Υπάρχει πάντα μια νέα αρχή ακριβώς μπροστά σας και η προοπτική του αύριο είναι απεριόριστη.

Rex Maughan 

CEO, Forever Living Products